Výsledky výzkumu: výživa v těhotenství a kojení ve vztahu k alergii u dítěte

Omlouvám se za časovou odmlku všem. Nejvíce těm, kteří čekali na nový příspěvek a už jim došla trpělivost. I já tu svoji pozbyla. Tolikrát jsem rozepsala příspěvek a tolikrát mi došla inspirace. Jsem zpět, abych to napravila.

Hlavním důvodem útlumu aktivity na mých webových stránkách byla přilišná pozornost věnovaná práci a pracovním povinnostem. Vyplatilo se. Je ze mě nová vedoucí nutriční terapeutka Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Zatím se zdá, že bych při troše štěstí, vůle a za vhodné konstelace hvězd mohla spoustu věcí změnit. Hlavně ty, které mě štvou nejvíc. Ale nebudeme předbíhat, vraťme se zpátky k výživě.

Jaký je význam výživy u matky?

Početí dítěte je důležitým milníkem v životě každé ženy. Z fyziologického hlediska se dějí velké věci.  Tělesná hmotnost a strava budoucí maminky může zásadním způsobem ovlivnit vývoj a růst plodu. V tom horším případě ho může ohrozit. To jsou podstatné důvody, proč se otázkou výživy u žen zabývat.

Pro dítě, jeho zdravotní stav, růst a vývoj hraje rozhodující roli optimální tělesná hmotnost matky a spousta dalších faktorů. V jejím jídelníčku by měl být zajištěn dostatečný příjem hlavních živin, polynenasycených mastných kyselin, kyseliny listové, železa, vápníku a jódu. Tohle všechno se ví poměrně dlouho.

Vědci dali hlavy dohromady a v rámci rozsáhlé metaanalýzy uveřejnili informace, které by mohly zajímat nastávající a kojící maminky – srdečně zdravím moje těhotné kamarádky!

Co se zjistilo?

  • Suplementace probiotiky během pozdní fáze těhotenství a v době kojení může snížit riziko ekzému a riziko vzniku alergické přecitlivělosti na kravské mléko.
  • Suplementace rybím olejem během těhotenství a kojení může snížit riziko vzniku alergické přecitlivělosti na vejce.
  • Kojení může snížit riziko ekzému během časného dětství. Delší výlučné kojení je spojeno se snížením rizika rozvoje diabetu 1. typu.

Podtrženo, sečteno. Publikovaná metaanalýza potvrdila vztah mezi stravováním matky a rizikem rozvoje poruch imunitního systému u dítěte. Doplnění výživy o probiotika a rybí olej u matky může podle těchto souhrnných dat snížit u dítěte riziko rozvoje ekzému a alergické přecitlivělosti na potraviny.

Používám slůvko ,,může“ účelně, protože se nejedná o žádná oficiální nutriční doporučení. Berme tuto metaanalýzu jako příležitost k zamyšlení, zda má každý z nás v jídelníčku zajištěn pravidelný příjem zakysaných mléčných výrobků (probiotika) a ryb (rybí olej).

Přeji Vám příjemné zakončení pracovního týdne a odpočinkový víkend. U dalšího příspěvku na shledanou!

L.

 

Zdroj informací:

Výživa během těhotenství a v kojeneckém věku ve vztahu k riziku rozvoje alergií a autoimunitních onemocnění: Systematický přehledový článek a metaanalýza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *