Je laktóza vhodná pro naše trávení?

Nikdy jindy si lidé nepletou slova tak často, jako když se baví o trávení mléka a zácpě.

laktóza – laktáza – laktulóza

Není to logopedický oříšek, ale: mléčný cukr – enzym trávicí mléčný cukr – projímadlo. Přibývá lidí, kteří vnímají problémy s trávením mléka a mléčných výrobků. Přibývá také potravin s logem přeškrtnuté láhve mléka (tzv. ,,lactose free). Znamená to snad, že bychom se měli laktóze vyhýbat?

Jak se tráví mléčný cukr?

Buňky zdravého tenkého střeva produkují enzym laktázu. Laktóza je mléčný cukr (sacharid), který se přirozeně nachází v mléce a mléčných výrobcích, a sestává ze dvou spojených molekul cukru. Po konzumaci těchto výrobků a po tom co doputuje laktóza do tenkého střeva, dochází k rozštěpení této vazby díky enzymu laktáze. Po rozštěpení se molekuly vstřebávají přes stěnu tenkého střeva a putují do krevního oběhu.

Co když se nerozštěpí?

V případě laktózové intolerance chybí enzym laktáza. Nerozložená laktóza putuje do tlustého střeva, kde je trávena přirozeně se vyskytujícími se bakteriemi. Jejich aktivita vede k produkci větrů, bolestem a kručení břicha, pocitům tlaku, nadýmání, průjmům, ale i zácpě nebo nevolnosti. Je to věc dyskomfortu, nikoliv ohrožující zdraví či střevo.

Laktózová intolerance se často vyskytuje při střevních zánětech, kdy je porušená funkce tenkého střeva spojena s nízkou produkcí enzymu laktázy.

Kolik laktózy se ukrývá ve 100 gramech?

mateřské mléko 7,2
zmrzlina 6,0
kravské mléko 4,8
kozí mléko 4,4
bílý jogurt 4,1
kefír 3,8
smetana do kávy 3,8
tvaroh měkký 3,5
cottage 2,2
máslo 0,7
sýr tvrdý 0,0

Pozorní jedinci si jistě všimli, že mateřské mléko má laktózy nejvíc. Mléko je hlavním zdrojem energie i živin pro novorozence i kojence, proto je aktivita laktázy v jejich střevech tak vysoká. S přibývajícím věkem a stárnutím buněk tenkého střeva ztrácíme schopnost trávit laktózu. Zeptejte se svých babiček, jak na tom jsou po vypití sklenice mléka.

Ti nejpozornější z Vás zaregistrovali, že nejlíp jsou na tom zakysané mléčné výrobky. Laktózu rozštěpí bakterie mléčného kvašení za nás. Obsah laktózy je tím nižší, čím je doba zrání těchto výrobků delší. Tvrdé sýry v tomto ohledu jednoznačně vyhrávají.

Jakou roli hraje genetika nebo geografie?

Velkou. To jak trávíme laktózu, si předáváme v genetické výbavě. Ve výjimečných případech se laktózová intolerance vyskytuje od narození.

Během dlouhých staletí se náš organismus přizpůsobil a ponechal si aktivitu laktázy až do dospělosti. Konzumace mléka je v našem jídelníčku zakořeněna asi 12 000 let. Jsou však národnosti, které mléko nesnáší téměř vůbec. V asijské a indiánské populaci nemá konzumace mléka svou tradici, a lidé trpí laktózovou intolerancí až v 85 %. Evropané jsou na tom o velký chlup líp, výskytem 5 – 17 %. Výrazné geografické rozdíly souvisí s rozvojem hospodářství, domestikací skotu a konzumací mléčných výrobků.

Závěrem…

Laktóza je vhodná pro naše zažívání. Máme ezymovou výbavu pro její trávení a vstřebání. Mléko a mléčné výrobky jsou významným zdrojem bílkovin a vápníku pro náš organismus. Pokud patříte do skupiny laktózových smolařů stejně jako já, na trhu jistě vyberete z velké škály bezlaktózových produktů. A nebo taky občas zhřešíte.

Přeji Vám příjemný večer, ať už se sklenicí mléka nebo bez. U dalšího příspěvku na shledanou.

L.

Zdroje informací:

ENDERS, Giulia. Střevo není tabu: o trávicím traktu vesele i vážně. Přeložil Jiří PONDĚLÍČEK. Praha: Ikar, 2015. ISBN 978-80-249-2788-6.

BIENERTOVÁ – VAŠKŮ, Julie. Genetika pro nutriční terapeuty. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2014.

Laktózová intolerance

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *