Při warfarinu se nezakazuje, ale omezuje.

Před nedávnem nám vrátili dědu z nemocnice. Dostal reklamní letáček o warfarinu a prej nemá jíst žádnou zeleninu. Krevní tlak mi stoupne pokaždé, když slyším babičku, jak mu zakazuje jíst jednou rajče, pak zas červenou papriku. Proto ten dnešní příspěvek. (Babičce to vysvětlím dodatečně.)

Čím začít. Warfarin není žádná novinka ve farmakoterapii. Používá se již desítky let jako léčivo s antikoagulačním účinkem, zpomaluje srážení krve a snižuje riziko vzniku krevní sraženiny uvnitř srdce a cév. Používá se např. při léčbě srdečně cévních onemocnění, po operaci srdce, po infarktu, při trombóze dolních končetin, u plicní embolie atd.

Warfarin neředí krev, neovlivňuje její hustotu, ale zpomaluje srážlivost krve.

A to tak, že blokuje účinnost vitaminu K, který hraje rozhodující roli při srážení krve. A v tom je zakopaný pes. Totiž při nadměrném příjmu vitaminu K by mohlo dojít k nežádoucí interakci léku a vitaminu K, a ke vzniku krevní sraženiny.

Co je zakázáno?

Zakázáno není nic. Příjem vitaminu K by měl být vyvážený, bez výraznějších výkyvů tak, aby byl zajištěn stabilní účinek warfarinu. V ideálním případě by měl být zajištěn příjem 80 – 200 µg vitaminu K na den. Přibližné množství vitaminu K v jednotlivých typech potravin zobrazuje tabulka níže.

Vysoký příjem vitaminu K (cca nad 700 µg) tlumí účinek warfarinu a zvyšuje riziko krevních sraženin.

Nedostatečný příjem vitaminu K není žádoucí, zvyšuje účinek warfarinu a vede k tvorbě podlitin a modřin, krvácivosti dásní, krvácení z nosu, výskytu krve v moči nebo ve stolici.

potravina  obsah vitaminu K (µg) ve 100 g
kysané zelí až 1500
kapusta až 800
zeleninové natě až 600
květák až 300
zelí 200 – 300
salát hlávkový 200
brokolice 200
kuřecí a hovězí maso do 200
játra 80 – 100
vepřové maso do 50
mléčné výrobky do 50
luštěniny do 30
ovoce do 30
houby do 10
brambory do 10

Zelená není zas tak dobrá?

Pozornější z Vás jistě postřehli, že nejvyšší a zároveň kolísavý obsah vitaminu K má listová a brukvovitá zelenina, a že proces kysání obsah vitaminu K dramaticky zvyšuje (zelí vs kysané zelí). Potraviny s vysokým obsahem vitaminu K – zelí, kapusta, špenát, různé druhy salátů, brokolice, zelená paprika, řapíkatý celer, avokádo, hrášek, fazolové lusky, pórek, slupky okurek (loupaná okurka je v pohodě), kiwi, zelené natě (petrželky v polévce moc nesníte, že), olivy, mořské řasy. Zeleninu s vysokým obsahem vitaminu K nepoužívejte jako hlavní pokrm, ale spíše v malém množství jako oblohu k hlavnímu jídlu nebo do polévek. Běžně používejte olej řepkový, olivový pouze na dochucení salátu.

Mám rád čaje, co s tím?

Šálek zeleného nebo bylinného čaje je v pořádku, ale vyšší příjem by mohl účinek warfarinu snížit. Hlavně ten z kopřivy nebo třezalky tečkované.

Ema mele maso, ó my se máme. Nebo ne?

Spíše než hovězí a kuřecí maso jezte vepřové. Rozumějte libové, bůček by nic nevyřešil – alespoň ne, co se týká našeho zdraví. Hovězí ani kuřecí však z jídelníčku nevyřazujte, střídejte je s ostatními druhy mas a ryb, a nekonzumujte je zároveň se zeleninou s vysokým obsahem vitaminu K.

Co sklenička vína, může se?

Bezpečná je při užívání warfarinu konzumace pouze jednoho drinku tj. 0,5 l piva, 2 dl vína nebo 0,5 dl destilátu. Větší množství zvyšuje účinek warfarinu a riziko krvácení.

Můžu zobat doplňky stravy?

Ginkgo biloba, ženšen, chlorella, multivitaminové preparáty (některé obsahují vitamin K) mohou ovlivnit účinek antikoagulační léčby. Jejich užívání konzultujte s lékařem.

Závěr s poselstvím.

Mohla bych Vás poprosit o laskavost? Pokud někdo z Vašich blízkých užívá warfarin, povězte mu, jak to s tou zeleninou je. Vyřadit zeleninu z jídelníčku totiž není dobrý nápad. Tělu pak může chybět vláknina, vitaminy a minerální látky. A zácpu nebo jiný zdravotní problém si nepřeje nikdo z nás.

Mějte hezký večer.

L.

Zdroj Informací:

ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03-5.

1 thought on “Při warfarinu se nezakazuje, ale omezuje.

  1. Leni srozumitelné,jasne.ale nevim kolik procent na ty Tvoje rady dá,když je v nemocnici vystrasi jak naši babicku.a hlavne k tem objektivnim informacim nemaji pristup. MySlim,ze vetsina se bude bohuzel drzet tech letaku. Jinak hodnoceni: 1 *

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *