Portské víno je víc než víno. Přijďte mu na chuť!

Jak už to o letních prázdninách bývá, naše slunce nám není dost dobré a táhne nás to směrem na jih – za větším teplem. Kdokoliv z Vás navštívil Španělsko, Portugalsko nebo Itálii, nemohl si nevšimnout obliby dezertních, fortifikovaných nebo jinak řečeno dolihovaných vín, které se těší tamější obyvatelé. Sherry, Malaga, Madeira, Marsala a Porto. To jsou poklady jižních států, které mají rozličný původ, ale něco je spojuje:

  • pijí se v malém množství před jídlem jako aperitiv nebo po jídle jako digestiv
  • mají více zbytkového cukru a jsou sladší
  • mají více alkoholu

O portském v kostce.

Portské pochází z Porta, které je po Lisabonu 2. největším městem Portugalska. To je jasná věc. Dokládá to jeho název a historická data, která mluví o dvoutisícileté tradici výroby. Z technologického hlediska se jedná o dolihované víno, tzn. že se v určité fázi výrobního procesu do vína přidává líh, většinou ve formě vinného destilátu.

Jak se vyrábí?

Vstupní surovinou pro výrobu jsou přezrálé hrozny, které se pomelou, nechají kvasit asi 2 dny, lisují od slupek šlapáním (v Portu se při této příležitosti pořádají slavnosti) a poté se nechají kvasit v sudu. Ve chvíli, kdy obsah zbytkového cukru dosahuje 80 – 100 g/l a obsah ethanolu 8 %, se do vína přidává vinný destilát se 77% obsahem ethanolu pro dosažení zhruba 20ti %. Poté probíhá zrání v sudech, které trvá 2, 10, 20 nebo i 30 let. Výsledný produkt obsahuje 18 – 22 % ethanolu. To už je docela síla, co říkate? Žádný čajíček.

Čím je jedinečné?

Portské je jedinečné použitím 6 specifických odrůd vinné révy, rostoucích v údolí řeky Douro na strmých skalnatých svazích až do výšky 700 m.n.m., dále klimatem, půdou a vinařskou zručností tamních obyvatel. Nic podobného nikde jinde na světě nenajdete.

Druhy portského vína a co k nim na zub?

Portské není jen červené, setkat se můžete i s jeho bílou nebo růžovou variantou. Rozdíl zpravidla spočívá v použití bílých nebo červených hroznů vína. Červené portské si výborně rozumí jak s čokoládovými dezerty, s čokoládou hořkou i mléčnou, vyzrálými slanými sýry nebo například ořechy. Bílé portské víno se servíruje při teplotách kolem 8 – 14 °C, červené při pokojové teplotě někde mezi 15 – 20 °C . Ideální sklenice pro jeho podávání má tulipánový tvar.

Jsem jeden ze šťastlivců, který mohl ochutnat skleničku portského vína s výhledem na Porto při západu slunce. A povím Vám, byla to velká paráda. Něco jako chuťový ohňostroj. A co vy? Měli jste možnost vyzkoušet portské víno? Oslovila Vás jeho chuť? Napište mi do komentářů, zajímá mě Váš názor. Přeji Vám příjemný večer a poklidný začátek pracovního týdne. U dalšího příspěvku na shledanou!

 

 

 L.

 

 

Zdroj informací: https://oportskem.cz/

1 thought on “Portské víno je víc než víno. Přijďte mu na chuť!

  1. Leni, úplně jsem na něj dostala chuť! Jsi úžasná . Super poctenicko i rady 🙏🏻. Doufám že se máš dobře. Pá Radka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *