Sbírám, sbíráš, sbíráme. Proč jíst houby?

Dobrá zpráva pro všechny vášnivé houbaře. Houbařská sezóna v plném proudu a s ní i nový článek na aktuální téma. Pojďme si shrnout vše zajímavé o houbách. 

Jak houby sbírat a skladovat?

Nikdy houby nesbírejte u rušných silnic, houba má schopnost akumulovat i některé těžké kovy. Houby jsou tvořeny až z 90 % vodou, proto je při sběru dávejte do proutěných košíků nebo prodyšných látkových tašek, ať se nezapaří. Pokud je nestihnete zpracovat, očištěné a nakrájené houby skladujte v lednici max. 2 dny. Zdravé a mladé houby lze zamrazit. Ty ostatní nakrájejte, nechte přejít varem v mírně osolené vodě, opláchněte, sceďte a nakonec zmrazené při teplotě -18 °C skladujte zhruba půl roku. Houby sušte raději ve stínu na čistém papíru (nikdy ne na novinách!). Až se houby lámou, uložte je do sklenice s těsným víčkem. Sušené houby zkonzumujte do 3 let. 

Houby synonymem zdraví?

Plodnice hub mohou nejen sloužit jako zdroj potravy a zdraví prospěšných látek, ale mohou být bohužel i příčinou otrav. Při sběru hub buďte opatrní a sbírejte raději houby, které bezpečně znáte. Houby jsou významným zdrojem bílkovin, vlákniny, minerálních látek, vitamínů, bioflavonoidů a zároveň neobsahují mnoho tuku. Jsou tedy nízkoenergetickou potravinou a vítanou složkou redukčních diet. Zdraví prospěšné je bezesporu i sbírání hub a s ním spojený pobyt v přírodě.

Bolavé břicho po houbách. Co s tím?

Nejednoho z nás může houba na večer pěkně potrápit, proto pokud máte citlivé zažívání, dopřávějte si houby spíše na oběd. Vyhýbejte se houbám smaženým, směsím s vejci nebo kombinaci s alkoholem. Houba má schopnost nasáknout velké množství tuku a z dietní potraviny se může stát kalorická bomba. Ke konzumaci jsou nejvhodnější mladé plodnice, protože obsahují menší množství obtížně stravitelného chitinu, a jejich tepelná úprava by měla trvat ideálně déle než 20 minut. V jídelníčku dětí do tří let jsou houby naprosto nevhodné. Dětem do šesti let houby podávejte pouze ve formě polévky nebo omáčky, rozhodně ne jako samostatný pokrm. 

Houby jako léčivky?

V asijských zemích se hlíva ústřičná tradičně používá na posílení cévního systému. Může pomáhat snižovat hladinu tuků a cholesterolu v krvi a příznivě působit na krevní tlak. Houževnatec jedlý neboli shii-take má imunostimulační, protizánětlivé a antibakteriální účinky, a napomáhá během léčby nádorových onemocnění. Obsahuje antioxidanty a látky, které stimulují produkci interferonů v organismu. Tím zvyšují imunitu buněk vůči virovým onemocněním. Shii-take je vhodným doplňkem během radioterapie a chemoterapie určitých typů nádorových onemocnění. Těmto pacientům může pomoci lépe zvládnout onkologickou léčbu, snížit její nepříjemné vedlejší účinky a v neposlední řadě podpořit funkci imunitního systému. 

 

zdroje informací:

SOUČKOVÁ, Jana. Houby a jejich význam ve výživě [online]. České Budějovice, 2016 [cit. 2017-09-30]. Dostupné z: https://theses.cz/id/aik8zw/Diplomov_prce_-_Houby.pdf. Diplomová práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Vedoucí práce Prof. Ing. Milan Pešek, CSc.

http://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Houby-jidelnicek-obohati,-ale…__s10010x7891.html

studie:

Yamaguchi Y., Miyahara E., Hihara J. Efficacy and safety of orally administered Lentinula edodes mycelia extract for patients undergoing cancer chemotherapy: a pilot study. Am J Chin Med. 2011, 39(3), 451-459.

CAO, Xiangyu, Ruihua LIU, Jianli LIU, Yapeng HUO, Wei YANG, Meng ZENG a Chao YANG. A Novel Polysaccharide from Lentinus edodes Mycelia Exhibits Potential Antitumor Activity on Laryngeal Squamous Cancer Cell Line Hep-2. Applied Biochemistry and Biotechnology[online]. 2013, 171(6), 1444-1453 [cit. 2017-09-30]. DOI: 10.1007/s12010-013-0441-6. ISSN 0273-2289. Dostupné z: http://link.springer.com/10.1007/s12010-013-0441-6

FIORANELLI, M., A. DEL BUONO, S. PUGLIESE, A. D’ORTA a M. BONUCCI. POLYSACCHARIDE FROM LENTINUS EDODES FOR INTEGRATIVE CANCER TREATMENT: IMMUNOMODULATORY EFFECTS ON LYMPHOCYTE POPULATION. World Cancer Research Journal [online]. 2016, 3(1), 1-7 [cit. 2017-09-30]. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/301546963_POLYSACCHARIDE_FROM_LENTINUS_EDODES_FOR_INTEGRATIVE_CANCER_TREATMENT_IMMUNOMODULATORY_EFFECTS_ON_LYMPHOCYTE_POPULATION

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *