Uvažuješ o navazujícím studiu Technologie potravin? Zkus to ve Zlíně!

Poslední dobou přibývá dotazů mých kolegů – nutričních terapeutů, jak se studuje Technologie potravin na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Rozhodla jsem se dojmy ze studia zvěčnit a když omluvíte, tento příspěvek jim věnovat.

Přijímací zkoušky:

Přijímací zkoušky na obor Technologie potravin ve formě prezenční i kombinované jsou PROMINUTY. O přijetí uchazečů rozhoduje děkan na základě doporučení přijímací komise. U uchazečů je posuzována příbuznost absolvovaného bakalářského nebo magisterského studia. Uchazeči ze zásadně odlišných bakalářských nebo magisterských studijních programů nebudou pro nepříbuznost předchozího studia přijati. Pokud jste absolvovali bakalářský obor Nutriční terapeut na LF MU, přijímací zkoušky Vám budou prominuty stejně jako mně. Studiem projde pouze zlomek studentů. Z našeho ročníku postoupilo ke státním závěrečným zkouškám kolem 10 lidí. Ostatní studium prodlužují i na více jak 3 roky, není to bohužel nic výjimečného.

Časová náročnost:

Pokud se rozhodnete stejně jako já pro kombinovanou formu studia, budete ve škole trávit zpravidla celý pátek a sobotu jednou za 14 dní. Zkoušky probíhají v různé dny pracovní i víkendové, ale vždy záleží na dohodě s vyučujícím. Většina z mých studujících kolegů měla buďto rodinu nebo zaměstnání, proto pro nás byly víkendové termíny schůdnější. Není úplně od věci sjednat si v zaměstnání 0,9 úvazek, budete tak mít k dispozici více volných dnů ke studiu. Zvládnout se studium při zaměstnání určitě dá, ale chce to nutnou dávku vytrvalosti, odpovědnosti a pozitivního myšlení. Výhodou Vám bude pravidelný finanční příjem během studia a ušetření starostí s hledáním zaměstnání po absolvování inženýra.

Pokud jste studovali Nutričního terapeuta na LF MU, moc dobře víte kolik času máte k napsání závěrečné práce – žalostně málo. Ve Zlíně je tomu trochu jinak, čtvrtý semestr je dost benevolentní a vy máte dostatek času dokončit si neukončené a naplno se věnovat psaní diplomové práce (laboratorní část DP byste měli mít v té době hotovou, pokud nejste blázen). Paráda, co?

Chci připomenout, že pokud jste studentem kombinovaného studia, máte stále status ,,studenta“ a na pracáku se hlásit nemusíte, pouze na pojišťovně. Ale odpadá Vám většina výhod, která jsou vázána s prezenčním studiem – sleva na dopravu apod. Radím, pokud bez studentských výhod nemůžete být, zvolte prezenční formu studia.

Předměty a vyučující:

„Středem vesmíru” jsou předměty Technologie výroby potravin živočišného a rostlinného původu, Legislativa v potravinářství, Mikrobiologie potravin a kosmetiky, Molekulární biologie, Principy úchovy potravin, Analýza a hodnocení potravin a Technologie tuků a detergentů. Tohle jsou předměty, které jsou naprosto klíčové. Pokud jste si zvykli dělat zkoušky hned na první termín, tahle škola Vás to odnaučí. 

V předmětu Diplomová práce Vás dokonale připraví k prezentaci své diplomové práce u státnic. Každý student musí vypracovat prezentaci, kterou přednese před děkanem FT, ředitelem Ústavu technologie potravin a garantem oboru Technologie potravin v jedné osobě, panu docentovi Buňkovi, a ten na Vás nenechá nit suchou – ač se to tak nezdá, obrovská výhoda! Do státnic vše potřebné vypilujete a u obhajoby DP už Vás nic nepřekvapí.

Ve srovnání s LF MU mají vyučující na FT UTB mnohem otevřenější a vřelejší přístup ke studentům, což beru jako největší plus této školy. V konzultačních hodinách jsou Vám kdykoliv k dispozici a nezapomínají pravidelně připomínat, že jsou tu pro Vás.

Praxe:

Nutno dodat, že na praxi příliš prostoru není. Nicméně během studia absolvujete výrobu nejrůznějších druhů potravin – od sýrů, přes špagety, až po pivo. Hodně času strávíte v laboratoři, ať už na laboratorních cvičeních v rámci analýzy a senzorického hodnocení potravin nebo na vlastním výzkumu při diplomové práci. V laboratorních cvičeních počítají s tím, že jste schopni samostatné laboratorní práce a na cvičení přicházíte dokonale připraveni. Dotazy typu ,,co máte dělat“ bych raději zvážila. 

Uplatnění:

Absolventi Technologie potravin se mohou uplatnit např. při řízení a kontrole jakosti surovin a výrobků, v potravinářských podnicích při řízení výroby na všech úrovních. Mohou se také podílet na vývoji výrobků a někteří absolventi také ve státních a regionálních inspekčních orgánech. Jako nutriční terapeut získáte jakýsi technologický pohled na potraviny a vybudujete si hlubší vztah k potravinám a obzvláště k její kvalitě.

Činnost fakulty:

Technologická fakulta a konkrétně Ústav technologie potravin je velice aktivní, co se týče zahraniční spolupráce a výzkumu. Pokud se o její činnost zajímáte, vřele doporučuji sledovat facebookové stránky: Ústav technologie potravin, FT UTB ve Zlíně. Technologická fakulta se významně zapsala do společenského a kulturního života města Zlína a stala se tak jeho samozřejmou a neodmyslitelnou součástí. Vyučující můžete pravidelně vídat na městských akcích, kde své znalosti a zkušenosti předávají laické věřejnosti. 

Galerie:

zdroj informací:

http://www.utb.cz/ft/

fb: Ústav technologie potravin, FT UTB ve Zlíně

2 thoughts on “Uvažuješ o navazujícím studiu Technologie potravin? Zkus to ve Zlíně!

  1. Podle fotek mě překvapilo, že s Tebou studovalo hodně mladých lidí hlásím se na dálkové po bakalářovi z jiné školy a měla jsem trochu obavy, že všichni mí spolužáci budou ve středních letech

    1. Ahoj Kaji, i takovi se nasli, ale v nasem rocniku rozhodne neprevazovali. Navic mit spoluzaky ve strednich letech ma svou vyhodu. Maji totiz spoustu pracovnich zkusenosti a casto dobre konexe. Drzim palce pri studiu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *