Jen výběrová to může být…

Plodem kávovníku je peckovice neboli kávovníková třešeň. Kávě se dříve přezdívalo černé zlato a jeho začátky se datují již do doby 550 př. n. l. do Etiopie. Káva se pěstuje asi v 70 pěstitelských zemích, z toho nejvíce produkční je Brazílie, Vietnam a Kolumbie. Na našem trhu je běžně k sehnání káva pocházející ze dvou druhů kávovníků – arabika a robusta. Arabika zabírá asi 70 % světové produkce a je charakteristická svým aromatem s jemnou chutí a nižším obsahem kofeinu. Jedná se o nižší keř cca do 3 m, který je často sklízen ručně. Robusta má drsnější chuť, vyšší obsah kofeinu a je více odolnější vůči chorobám. Její keř je poměrně vysoký a pro ruční sběr nevhodný, proto probíhá mechanizovaně. Přidává se do směsí a instantních káv.

Bez kávy ani ránu?

Káva je díky obsahu kofeinu obecně považována za nápoj, který má povzbudivé účinky na organismus. Kofein se absorbuje v tenkém střevě a následně se distribuuje do krevního řečiště celého těla. Nejvyšší koncentrace dosahuje kofein cca 30 minut po požití kávy. Kuřáci mají obecně rychlejší schopnost odbourávat kofein. Ta je typická i při pravidelném pití kávy. V některých studiích se potvrdilo, že pití kávy zlepšuje krátkodobou paměť, snižuje riziko Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. 

Proč výběrovou?

Poměrně nedávno cca od 90. let 20. století se lidé začali zajímat také o její chuť a kvalitu. Zjistili, že káva nemusí být vždy jen hořká, jak tomu obvykle u pražené kávy je. Zrodila se tedy káva výběrová, kterou charakterizuje především kvalita suroviny. Tuto kávu lze sehnat v pražírnách, kde Vám o původu, způsobu zpracování a odrůdě kávy řeknou více. Zrnka výběrové kávy mají po pražení světlejší odstín hnědé než je tomu u běžné kávy. Následkem toho je káva méně hořká, je zachováno více přirozené sladkosti, kyselosti, svěžesti a lehkosti. V chuti je možné rozeznávat jednotlivé tóny ovocné, kořenité, až netypické chuti, jako např. rajčatová nebo po čedaru.

Filtrovaná káva se připravuje přes papírový filtr a je nejlepším způsobem přípravy pro ochutnávání a hodnocení kávy. V případě espressa jsou chutě natolik koncentrované, že není možné jednotlivé chuťové tóny rozlišit. Pokud si chcete šálek výběrové kávy vychutnat, odpusťte si cukr a mléko, výrazně zkreslují chuť kávy.

A co Zlín?

Ve zlínském kraji je hned několik kaváren, které připravují kávu pouze z čerstvě pražené výběrové kávy. Za návštěvu rozhodně stojí kavárna Kafec Zlínský, Mr. Coffee, Kavárna Továrna, nedávno otevřené Kafö nebo Jizba v Luhačovicích. Degustaci kávy neboli cupping můžete zažít na vlastní kůži např. v Kafecu, který pořádá akce tohoto typu pravidelně. Ve zlínských ulicích můžete narazit na pojízdnou kavárnu Coffee Express. Vlastní pražírnu kávy mají i ve Valašské Polance, říkají si Smýkalova Pražírna kávy. Na všech těchto místech narazíte na partu lidí, která miluje kávu a posílá to dál. Jen pro představu… za 100 g čerstvě napražené výběrové kávy zaplatíte zhruba od 60 kč a výše.

 

zdroj informací:

KOPECKÁ, Barbora. Vliv intenzity pražení na chuťový profil výběrových káv. Zlín, 2017. Diplomová práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Technologická fakulta. Vedoucí práce Ing. Zuzana Míšková, Ph.D.

Lorencová, Eva. Technologie výroby kávy. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Technologická fakulta, Ústav technologie potravin.

1 thought on “Jen výběrová to může být…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *