Zelený, černý nebo bílý?

Přemýšleli jste někdy nad rozdílem mezi zeleným, černým a bílým čajem?

Všechny tři druhy čaje se vyrábí z lístků stejného keře – Camellia sinensis. A proč se tak výrazně liší v barvě i chuti? Hlavní rozdíl spočívá v odlišných metodách zpracování čajovníkových lístků, nejdůležitější je však proces oxidace fenolických látek (při výrobě černého čaje). Během oxidace probíhají v čajových lístcích biochemické změny, lístky tmavnou a čaj získává své specifické vlastnosti, které jsou určeny nejen délkou, ale i způsobem oxidace.

Technologický postup výroby černého čaje spočívá v zavadnutí, mechanickém narušení listů (uvolnění šťávy listů), oxidaci fenolických látek, sušení a v následném balení.

Technologie výroby zeleného čaje začíná u zavadnutí čajovníkových lístků. U zeleného čaje jsou uvolněné chemické látky tepelně inaktivovány. V Číně se nejčastěji používá pražení, které čajům dodává charakteristickou vůni a aroma. V Japonsku se využívá spíše napařování horkou vodní parou. Následuje svinování a sušení.

Při výrobě bílého čaje se čajovníkové lístky ihned po zavadnutí suší při nízké teplotě 40 °C a nakonec balí.

V horkém letním počasí si můžete doma připravit čaj ledový, který příjemně osvěží, povzbudí, doplní tolik potřebné tekutiny a spoustu dalších významných látek (antioxidanty, minerální látky, stopové prvky, vitamíny apod.), které mohou mít blahodárný vliv na organismus.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *